Το κάστρο της Ναυπάκτου




Το κάστρο της Ναυπάκτου σε χαρτογράφηση του 1702 του Γάλλου χαρτογράφου F. de Wit




Το Κάστρο της Ναυπάκτου είναι ένα απ’ τα πλέον καλοδιατηρημένα παραδείγματα φρουριακής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα, ίσως και στην Ευρώπη.


Χτισμένο στον λόφο πάνω απ’ την πόλη, το Κάστρο της Ναυπάκτου δελέασε κάθε τύπου και διαθέσεων λαούς να το αποκτήσουν. Έλληνες, Τούρκοι, Ενετοί, Άγγλοι, πειρατές κ.α. το χρησιμοποίησαν σαν ορμητήριό τους, βάζοντας ο καθένας και τη δική του σφραγίδα στην σημερινή εικόνα.



Τη σημερινή του γενική μορφή την οφείλει στους ενετούς που έχτισαν πάνω στην αρχαία οχύρωση, ενώ οι υπόλοιποι «ιδιοκτήτες» πρόσθεσαν τη δική τους κουλτούρα.



Δύο βραχίονες που ακολουθούν την κλίση του εδάφους, κατεβαίνουν από την κορυφή του λόφου, ο ένας ανατολικά και ο άλλος δυτικά και κοντά στη θάλασσα κάμπτονται και κλείνουν την είσοδο του λιμανιού. Τέσσερα εγκάρσια τείχη ενώνουν τους δύο αυτούς βραχίονες και σχηματίζουν πέντε διαζώματα. Η οχύρωση στο Κάστρο της Ναυπάκτου ενισχύεται με πύργους κυκλικούς και τετράγωνους.



Κι ακόμα ποιος το ξέρει
η Μοίρα τι θα φέρει
χαλάστρα και αναπλάστρα
εδώ σ' αυτά τα κάστρα.


(Γ. Αθάνα, "Πρωινό ξεκίνημα", 1919, σ. 68)


Η περίφημη Σιδηρόπορτα

Οι πολεμίστρες


Οι πληροφορίες για το κάστρο της Ναυπάκτου και οι φωτογραφίες είναι από:

  1. Κάστρο Ναυπάκτου
  2. Κάστρο Ναυπάκτου

  • Άλλες πληροφορίες μπορεί κανείς να βρεί εδώ:

Μοναδικό, επιβλητικό, εντυπωσιακό κάστρο με πέντε επάλληλα οχυρωματικά αμυντικά διαζώματα, από την κορυφή του λόφου (Ιτς-Καλέ) μέχρι το λιμάνι. Το κάστρο της Ναυπάκτου ποτέ δεν κατακτήθηκε, η παράδοση του ήταν αποτέλεσμα πάντα διαπραγματεύσεων και συνθηκών. Από την αρχαιότητα η Ναύπακτος υπήρξε οχυρωμένη πόλη. Στα χρόνια του κράτους της Ηπείρου χτίστηκε το μεσαιωνικό κάστρο στην πρώτη του μορφή. Στην αλληλοδιαδοχή των κυριάρχων που ακολούθησε - Φράγκοι, Αλβανοί, Ιππότες της Ρόδου και Ενετοί - οι τελευταίοι το 15ο αι. το επισκεύασαν και πήρε τότε τη σημερινή του μορφή.

Από την ακρόπολη ψηλά κατεβαίνουν, ανάμεσα στα σημερινά σπίτια, από δύο πλευρές βίγλες, ντάπιες, μετερίζια, κανονιοθυρίδες και προμαχώνες, ως κάτω στη θάλασσα, όπου και σχηματίζουν το μικρό γνωστό γραφικό λιμανάκι. Το δεύτερο επίπεδο λέγεται Βεζυρ τζαμί και περικλείει την παλιά συνοικία, ενώ στο τρίτο και τέταρτο επίπεδο σώζονται αποθήκες πολεμοφοδίων και δεξαμενές νερού. Από τη δυτική πύλη, εκεί όπου καταλήγει ο δρόμος πρόσβασης με το αυτοκίνητο, δίπλα σε έναν πανύψηλο προμαχώνα, μπαίνει ο επισκέπτης στο τελευταίο και πιο εντυπωσιακό τμήμα του κάστρου. Ανάμεσα στα υψηλά τείχη με τις επάλξεις, τις θολωτές πόρτες και τους πύργους μπορεί να απολαύσει την πανοραμική θέα της πόλης, το λιμανάκι της και τις γύρω ακτές.

  • Πλούσιο φωτογραφικό υλικό: Εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βιβλίο: Ανοικτό παράθυρο στον κόσμο