Ιστορικά Ανέκδοτα για τον Κολοκοτρώνη




Θεόδωρος Κολοκοτρώνης


Ο θρυλικός «Γέρος του Μοριά» γεννήθηκε στην Παλαιά Μεσσηνία. Να πώς τον περιγράφει ο Βλαχογιάννης:

Όψη «αδύνατη και μαυριδερή, μάτια βαθουλά, ματιά σκληρή και δυνατή, μεγάλο μουστάκι μαύρο, γερακωτή μεγάλη μύτη, μαλλιά μακριά κυματιστά. Μικρό κόκκινο φέσι στραβοφορεμένο. Τέλος, πρόσωπο που χτυπάει και ξαφνίζει, και που του κάκου θα γύρευε κανείς να βρει σ' έναν Ευρωπαίο το ταίρι του».

Οι Αρβανίτες έτρεμαν κυριολεκτικά το κολοκοτρωνέικο σπαθί. Γι' αυτό κι' ο φοβερότερος όρκος τους ήταν:


-Να μη γλιτώσω απ’ το σπαθί του Κολοκοτρώνη!

Μάχη στο Δερβενάκι.

Ένα από τα σπουδαιότερα κατορθώματα του Κολοκοτρώνη όπου έλαμψαν οι στρατηγικές του ικανότητες.


Μια γυναίκα του ζήτησε μια φορά κάποια χάρη:

-Αφέντη μου, του έλεγε, κάνε μου αυτό το καλό, και σκλάβα σου να γένω!

-Τι λες, μωρή ζουρλή; Εμείς για τη λευτεριά πολεμούμε κι εσύ θέλεις να γίνεις σκλάβα μου;



Στον Όθωνα, ο οποίος τον ρώτησε τι γνώμη είχε για το νέο πανεπιστήμιο που άρχισε να χτίζεται, απάντησε:

-Να σας πω, μεγαλειότατε, μου φαίνεται ότι τούτο εδώ -κι έδειξε το Πανεπιστήμιο- δεν έπρεπε να κτισθεί κοντά σε κείνο -κι έδειξε το Παλάτι, διότι φοβούμαι ότι τούτο θα φάει εκείνο…




ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ








Το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ είναι η κεντρική σελίδα όλων των αναρτήσεων που θα ακολουθήσουν με θέμα τις ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ.


Εδώ θα βρίσκετε τα περιεχόμενα που αφορούν αυτά τα θέματα καθώς και γενικές οδηγίες για το μάθημα της Φυσικής.


Και ξεκινάμε με μία φωτογραφία που μας θυμίζει την πορεία εργασίας μας σε κάθε καινούρια ενότητα της Φυσικής:







Δορυφορικές φωτογραφίες

Στο κάτω μέρος της σελίδας απολαύστε δορυφορικές εικόνες από όλο τον κόσμο. Η αρχική εικόνα είναι από την περιοχή του σχολείου μας. Μπορείτε όμως με τα βελάκια που θα δείτε στο πάνω αριστερό μέρος της φωτογραφίας και με τα σύμβολα + και - να δείτε όποια γωνιά του κόσμου θέλετε.

Χρήσιμα είναι και τα τρία μικρά άσπρα ταμπελάκια που θα δείτε πάνω δεξιά στη δορυφορική φωτογραφία. Αν πατήσετε αυτό που βρίσκετε στην άκρη δεξιά, το Hyb, θα εμφανιστούν πάνω στη φωτογραφία και τα ονόματα των δρόμων. Αν πατήσετε εκείνο που γράφει Map, θα δείτε μόνο το χάρτη της περιοχής.

Το ποντικάκι σας επίσης μπορεί να βοηθήσει για να "περπατήσετε" πιο πέρα. Κρατήστε πατημένο το αριστερό πλήκτρο και θα δείτε ένα χεράκι να εμφανίζεται πάνω στη φωτογραφία. Με το χεράκι αυτό σύρετε τη φωτογραφία προς όποια γειτονιά σας ενδιαφέρει. Αν πάλι θέλετε να μεγαλώσετε ή να μικρύνετε τη φωτογραφία, γυρίστε το ροδάκι που έχει το ποντίκι σας ανάμεσα στο δεξί και στο αριστερό του πλήκτρο.

Καλύτερη ακόμη περιήγηση θα έχετε αν πατήσετε την ηλεκτρονική διεύθυνση που υπάρχει ακριβώς κάτω από τη δορυφορική φωτογραφία. (View Larger Map) Θα μπείτε έτσι κατευθείαν στη διεύθυνση που παρέχει αυτή την υπηρεσία και θα έχετε πολλές ακόμη δυνατότητες για να εντοπίσετε το σημείο του πλανήτη που σας ενδιαφέρει να δείτε από ψηλά...

Να έχετε υπόψη σας ότι δεν έχουν την ίδια κάλυψη όλα τα σημεία του πλανήτη. Σημεία που παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον, μπορείτε να τα δείτε σε εντυπωσιακή μεγέθυνση. Αντίθετα περιοχές ακατοίκητες δε μεγεθύνονται αρκετά.

Προσπαθήστε να επισκεφθείτε τη διώρυγα του Σουέζ. Εκεί μπορείτε να δείτε με ευκρίνεια ακόμη και τα καταστρώματα των καραβιών που διασχίζουν το κανάλι. Αξίζει ακόμη να επισκεφθείτε το Γιβραλτάρ, τη διώρυγα του Παναμά αλλά και όλες τις μεγάλες πόλεις του κόσμου.

Ξεκινήστε από την Κωνσταντινούπολη. Προσπαθήστε να εντοπίσετε την Αγία Σοφία. Μπορείτε μετά να "πεταχτείτε" στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη. Ή ως την Κόκκινη Πλατεία στη Μόσχα. Μετά τι θα λέγατε για μια κρουαζιέρα στο Σηκουάνα στο Παρίσι; Ή στον Τάμεση στο Λονδίνο;

Κι αν κουραστήκατε από τόσες βόλτες "πάνω στης γης την πλάτη" που λέει και ο ποιητής, ας πάμε μια βολτίτσα και στο Μόναχο. Να δούμε τον τόπο που μένει τώρα η φίλη μας η Έλλη και να πάρουμε μια ανάσα στη σοφίτα της... Δεν είπε ότι μας χωρά όλους; Να η ευκαιρία να το διαπιστώσουμε!!!

Για να τα δείτε όλα αυτά καλύτερα, προτιμήστε να μπείτε κατευθείαν στη σελίδα που σας δώσαμε παραπάνω. Παίξτε με τα κουμπάκια, μικραίνοντας το χάρτη και βρίσκοντας την περιοχή που σας ενδιαφέρει. Έπειτα προσέξτε κάτω δεξιά στη φωτογραφία το εικονίδιο που εμφανίζεται. Εκεί υπάρχει ένα μπλε κουτάκι που μπορείτε να το περπατάτε με το ποντίκι προς όποιο μέρος θέλετε να δείτε. Φροντίστε να το κρατάτε πάντα στο κέντρο της περιοχής που θέλετε να επισκεφθείτε. Και έπειτα ακολουθείστε τις διαδοχικές μεγεθύνσεις του χάρτη. Προτιμήστε όλα αυτά να τα βλέπετε στην επιλογή Hybrid. Έτσι θα έχετε μπροστά σας και τη δορυφορική φωτογραφία αλλά και και τις ονομασίες των τόπων.



  • Μια από τις πιο εντυπωσιακές επισκέψεις είναι και στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Φαίνονται ολοκάθαρα τα αεροπλάνα και τα παρκαρισμένα και εκείνα που βρίσκονται σε φάση προσγείωσης ή απογείωσης.

ΚΙΠΛΙΝΓΚ ΡΟΥΝΤΙΑΡΤ




Μεγάλος Άγγλος ποιητής και λογοτέχνης . Γεννήθηκε το 1865 στη Βομβάη και πέθανε το 1936 στο Λονδίνο .Νεότατος απέκτησε παγκόσμια φήμη .Έγραψε ποιήματα , διηγήματα , παιδικές ιστορίες και ταξιδιωτικές εντυπώσεις . Τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ . Από τα καλύτερα ποιήματά του θεωρείται κι αυτό που παραθέτουμε παρακάτω , σε μετάφραση του Μαρίνου Σιγούρου . Απευθύνεται στο γιο του , αλλά έχει γίνει πολύ δημοφιλές στην Αγγλία – και σ’ όλο τον κόσμο – για τις πολύτιμες συμβουλές που δίνει σε κάθε νέο, για να είναι « άξιος άντρας » . Στο σημείο που λέει « σ’ ένα παιχνίδι τολμηρό » , εννοεί τη μεγάλη προσπάθεια , που απαιτεί και υλικές θυσίες , για έναν ανώτερο ευγενικό σκοπό.


IF YOU CAN – ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΣ


Αν μπορείς να’ σαι ατάραχος όταν τριγύρω οι άλλοι
σ’ εσένα ρίχνουν το άδικο μέσα στην παραζάλη,

αν μπορείς όταν δισταγμούς για σένα θα’ χουν εκείνοι
να’ χεις στη δύναμή σου εσύ κρυφή εμπιστοσύνη,

αν μπορείς να’ σαι ακούραστος όταν προσμένεις κάτι,
με ψέμα να μην απαντάς στων άλλων την απάτη,

αν σε μισούν να μη μισείς κι ας είσαι πληγωμένος,
να μην είσαι ευκολόπιστος μήτε πονηρεμένος,

αν μπορείς να ονειρεύεσαι και τα όνειρα να ορίζεις,
να σκέφτεσαι χωρίς τη ζωή στη σκέψη να σμίξεις,

αν υπομένεις τους κακούς ν’ ακούς που θα χαλάνε
τα λόγια σου τα’ αληθινά και άμυαλους πλανάνε,

αν μπορείς ό,τι αγάπησες ρημάδι ν’ αντικρίσεις…
με χαλασμένα σύνεργα το έργο να ξαναρχίσεις,

αν πλούτη κέρδισες μπορείς να τα σωριάσεις
σ’ ένα παιχνίδι τολμηρό, να μην τα λογαριάσεις

κι όταν χαθούν αχάλαστη να ‘ναι η ζωή για εσένα
χωρίς να παραπονεθείς ποτέ για τα χαμένα,

αν σκλάβα σου να ‘χεις μπορείς στην πράξη την καρδιά σου,
να βρεις το θάρρος που έμεινε πολύ καιρό μακριά σου,

αν στην καταστροφή μπορείς να ‘χεις την ίδια γνώμη,
με άσειστη θέληση να λες –<βάστα, καρδιά μου, ακόμη!>-

μέσα στον όχλο να ‘σαι αγνός,
χωρίς να φεύγεις πέρα

να ‘σαι με τους τρανούς χωρίς να πάρει ο νους σου αέρα,
κι αν δεν μπορεί φίλος κι εχτρός πίκρες να σε ποτίζει

κι αν εκτιμάς κάθε άνθρωπο μονάχα όσο θ’ αξίζει
κι αν τον γοργό καιρό μπορείς σωστά να τον μετρήσεις
και μέσα του κάθε στιγμής τους θησαυρούς να κλείσεις –

όλα δικά σου γίνονται τότε σε αυτήν την πλάση
κι είσαι άξιος άντρας που κανείς δε θα σε ξεπεράσει».





ΔΕΣ στον παρακάτω σύνδεσμο το ποίημα του Κίπλινγκ στα Αγγλικά καθώς και τα κείμενα ενός διαγωνισμού για την καλύτερη μετάφρασή του στη γλώσσα μας. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι το ποίημα αυτό θεωρείται το δημοφιλέστερο ποίημα στην παγκόσμια λογοτεχνία. Ίσως λοιπόν αξίζει τον κόπο να καταθέσεις κι εσύ τη δική σου μετάφραση! Πού; Στα σχόλια αυτής της ανάρτησης.

Ράντυαρντ Κίπλινγκ





Άλλα έργα του Κίπλινγκ





Rudyard Kipling - KIM

Ο πανέξυπνoς και παμπόνηρος Κιμ, μεγαλώνει ορφανός και ολομόναχος στα στενοσόκακα της Λαχόρης. Ενώ συνοδεύει έναν σοφό θιβετιανό Λάμα, που χρόνια ολόκληρα περιπλανιέται αναζητώντας τον βουδιστικό Ποταμό του Λυτρωμού, τον παίρνουν οι Βρετανοί, τον στέλνουν σχολείο και τον εκπαιδεύουν για τις Μυστικές τους Υπηρεσίες. Η πρώτη του αποστολή είναι να βρει και να πάρει τις σημειώσεις ενός Ρώσου κατασκόπου στα Ιμαλάια...

Η ατμόσφαιρα της βενετοκρατούμενης Ινδίας των αρχών του αιώνα, ένας τόπος συνάντησης διαφορετικών θρησκειών, δοξασιών, γλωσσών και διαλέκτων, θρύλων και παραδόσεων, οι κρυφές διασυνδέσεις των Μασόνων, η περίπλοκη λειτουργία των βρετανικών Μυστικών Υπηρεσιών και οι ολοκληρωμένοι χαρακτήρες των ηρώων, συνδυάζονται σ' ένα αριστουργηματικό μυθιστόρημα, που δεν αποτελεί μόνο ένα σύγχρονο κλασικό έργο της παγκόσμιας λογοτεχνίας, αλλά και μια συγκλονιστική περιπέτεια.

Ο ΚΙΜ θεωρείται το αριστούργημα του Κίπλινγκ και έχει τιμηθεί με Βραβείο Νόμπελ.





Το κάστρο της Ναυπάκτου




Το κάστρο της Ναυπάκτου σε χαρτογράφηση του 1702 του Γάλλου χαρτογράφου F. de Wit




Το Κάστρο της Ναυπάκτου είναι ένα απ’ τα πλέον καλοδιατηρημένα παραδείγματα φρουριακής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα, ίσως και στην Ευρώπη.


Χτισμένο στον λόφο πάνω απ’ την πόλη, το Κάστρο της Ναυπάκτου δελέασε κάθε τύπου και διαθέσεων λαούς να το αποκτήσουν. Έλληνες, Τούρκοι, Ενετοί, Άγγλοι, πειρατές κ.α. το χρησιμοποίησαν σαν ορμητήριό τους, βάζοντας ο καθένας και τη δική του σφραγίδα στην σημερινή εικόνα.



Τη σημερινή του γενική μορφή την οφείλει στους ενετούς που έχτισαν πάνω στην αρχαία οχύρωση, ενώ οι υπόλοιποι «ιδιοκτήτες» πρόσθεσαν τη δική τους κουλτούρα.



Δύο βραχίονες που ακολουθούν την κλίση του εδάφους, κατεβαίνουν από την κορυφή του λόφου, ο ένας ανατολικά και ο άλλος δυτικά και κοντά στη θάλασσα κάμπτονται και κλείνουν την είσοδο του λιμανιού. Τέσσερα εγκάρσια τείχη ενώνουν τους δύο αυτούς βραχίονες και σχηματίζουν πέντε διαζώματα. Η οχύρωση στο Κάστρο της Ναυπάκτου ενισχύεται με πύργους κυκλικούς και τετράγωνους.



Κι ακόμα ποιος το ξέρει
η Μοίρα τι θα φέρει
χαλάστρα και αναπλάστρα
εδώ σ' αυτά τα κάστρα.


(Γ. Αθάνα, "Πρωινό ξεκίνημα", 1919, σ. 68)


Η περίφημη Σιδηρόπορτα

Οι πολεμίστρες


Οι πληροφορίες για το κάστρο της Ναυπάκτου και οι φωτογραφίες είναι από:

  1. Κάστρο Ναυπάκτου
  2. Κάστρο Ναυπάκτου

  • Άλλες πληροφορίες μπορεί κανείς να βρεί εδώ:

Μοναδικό, επιβλητικό, εντυπωσιακό κάστρο με πέντε επάλληλα οχυρωματικά αμυντικά διαζώματα, από την κορυφή του λόφου (Ιτς-Καλέ) μέχρι το λιμάνι. Το κάστρο της Ναυπάκτου ποτέ δεν κατακτήθηκε, η παράδοση του ήταν αποτέλεσμα πάντα διαπραγματεύσεων και συνθηκών. Από την αρχαιότητα η Ναύπακτος υπήρξε οχυρωμένη πόλη. Στα χρόνια του κράτους της Ηπείρου χτίστηκε το μεσαιωνικό κάστρο στην πρώτη του μορφή. Στην αλληλοδιαδοχή των κυριάρχων που ακολούθησε - Φράγκοι, Αλβανοί, Ιππότες της Ρόδου και Ενετοί - οι τελευταίοι το 15ο αι. το επισκεύασαν και πήρε τότε τη σημερινή του μορφή.

Από την ακρόπολη ψηλά κατεβαίνουν, ανάμεσα στα σημερινά σπίτια, από δύο πλευρές βίγλες, ντάπιες, μετερίζια, κανονιοθυρίδες και προμαχώνες, ως κάτω στη θάλασσα, όπου και σχηματίζουν το μικρό γνωστό γραφικό λιμανάκι. Το δεύτερο επίπεδο λέγεται Βεζυρ τζαμί και περικλείει την παλιά συνοικία, ενώ στο τρίτο και τέταρτο επίπεδο σώζονται αποθήκες πολεμοφοδίων και δεξαμενές νερού. Από τη δυτική πύλη, εκεί όπου καταλήγει ο δρόμος πρόσβασης με το αυτοκίνητο, δίπλα σε έναν πανύψηλο προμαχώνα, μπαίνει ο επισκέπτης στο τελευταίο και πιο εντυπωσιακό τμήμα του κάστρου. Ανάμεσα στα υψηλά τείχη με τις επάλξεις, τις θολωτές πόρτες και τους πύργους μπορεί να απολαύσει την πανοραμική θέα της πόλης, το λιμανάκι της και τις γύρω ακτές.

  • Πλούσιο φωτογραφικό υλικό: Εδώ

Το κάστρο της Αστροπαλιάς

Το κάστρο της Αστροπαλιάς. Παραδοσιακό τραγούδι από την Ελένη Τσαλιγοπούλου. Οι εικόνες είναι από το ομώνυμο νησί, την Αστυπάλαια.

Τερατοθήκη

ΤΕΡΑΤΟΘΗΚΗ όπως λέμε βιβλιοθήκη! Έτσι ονομάσαμε την ηλεκτρονική μας βιβλιοθήκη, δηλαδή τη βιβλιοθήκη για τα ΜΙΚΡΑ ΤΕΡΑΤΑΚΙΑ. Δε θα την πούμε "μικρή", γιατί μικρή δε θα είναι. Σκοπεύουμε στα "ράφια" της να αναρτήσουμε πλούσιο υλικό με πληροφορίες χρήσιμες για τα μαθήματά μας. Αν κι εσείς βρίσκεστε στην Έκτη Τάξη του Δημοτικού σε κάποιο ελληνικό σχολείο, να μας επισκέπτεστε και να διαβάζετε όσα εδώ δημοσιεύουμε. Μπορείτε ακόμη να επικοινωνείτε μαζί μας και να μας προτείνετε ενδιαφέροντα θέματα για να πλουτίσουμε το υλικό της ΤΕΡΑΤΟΘΗΚΗΣ.


Προς το παρόν εδώ θα βρείτε:
  • παρουσίαση βιβλίων για παιδιά
  • ποιήματα
  • φωτογραφικό υλικό
  • βίντεο
  • χάρτες
  • χρήσιμους συνδέσμους

Ενημερωθείτε από την αρχειοθήκη του ιστολογίου για τα θέματα που έχουμε μέχρι στιγμής ανεβάσει.

Τα ίδια θέματα θα τα βρείτε ταξινομημένα με βάση τις ετικέτες τους, πχ όλα τα θέματα που σχετίζονται με την Ιστορία ή τη Λογοτεχνία κλπ. Πατήστε την ετικέτα που σας ενδιαφέρει και θα δείτε στην οθόνη όλα τα σχετικά με την ετικέτα θέματα.



Στο κάτω μέρος της σελίδας απολαύστε δορυφορικές εικόνες από όλο τον κόσμο. Η αρχική εικόνα είναι από την περιοχή του σχολείου μας. Μπορείτε όμως με τα βελάκια που θα δείτε στο πάνω αριστερό μέρος της φωτογραφίας και με τα σύμβολα + και - να δείτε όποια γωνιά του κόσμου θέλετε.

Χρήσιμα είναι και τα τρία μικρά άσπρα ταμπελάκια που θα δείτε πάνω δεξιά στη δορυφορική φωτογραφία. Αν πατήσετε αυτό που βρίσκετε στην άκρη δεξιά, το Hyb, θα εμφανιστούν πάνω στη φωτογραφία και τα ονόματα των δρόμων. Αν πατήσετε εκείνο που γράφει Map, θα δείτε μόνο το χάρτη της περιοχής.

Το ποντικάκι σας επίσης μπορεί να βοηθήσει για να "περπατήσετε" πιο πέρα. Κρατήστε πατημένο το αριστερό πλήκτρο και θα δείτε ένα χεράκι να εμφανίζεται πάνω στη φωτογραφία. Με το χεράκι αυτό σύρετε τη φωτογραφία προς όποια γειτονιά σας ενδιαφέρει. Αν πάλι θέλετε να μεγαλώσετε ή να μικρύνετε τη φωτογραφία, γυρίστε το ροδάκι που έχει το ποντίκι σας ανάμεσα στο δεξί και στο αριστερό του πλήκτρο.

Καλύτερη ακόμη περιήγηση θα έχετε αν πατήσετε την ηλεκτρονική διεύθυνση που υπάρχει ακριβώς κάτω από τη δορυφορική φωτογραφία. (View Larger Map) Θα μπείτε έτσι κατευθείαν στη διεύθυνση που παρέχει αυτή την υπηρεσία και θα έχετε πολλές ακόμη δυνατότητες για να εντοπίσετε το σημείο του πλανήτη που σας ενδιαφέρει να δείτε από ψηλά...

Βιβλίο: Ανοικτό παράθυρο στον κόσμο